Wednesday, December 2, 2009

K.I.T.A

Tahun berganti bulan, bulan berganti minggu, dan minggu berganti hari. Bagaimana kita melalui saat-saat itu? Adakah setiap detik dn ketika kita teringat atau terfikirkan saudara-saudara kita di tanah palestin. Ana ingin mengajak pembaca untuk berfikir sejenak, hari demi hari, setitis demi setitis darah saudara kita yang berada di Palestin, Iraq, dan Afghanistan ditumpahkan. Segolongan besar dari kita mungkin tidak sedar akan hal ini, dan apa kurangnya bagi yang sedar, hanya mampu menangis dan berdoa untuk mereka. Memang, kita tidak mampu bangkit mengangkat pedang menentang golongan kafir lannatullah itu untuk melindungi panji Islam. Kita lalai dengan zon selesa yang diberikan dan tidak sedar bahawa zon selesa itu boleh bertukar menjadi zon “berbahaya” secara tiba-tiba.

Mengingkap sejarah lampau, Perang Saraf yang satu ketika dulu dirancang dengan lancar sehingga mereka mampu menyebabkan kita mengubah huruf alif kepada huruf ‘A’ dan paling menyakitkan hati dan perasaan apabila penindasan terhadap orang Islam dikatakan perkara rutin.

Adakah K.I.T.A mampu melihat anak-anak saudara kita di sana disepak-sepak, gadis-gadis kita diratah-ratah dan pemuda-pemuda kita di’anjing’-‘anjing’kan oleh golongan yang dahulunya pernah menuntut ilmu dari kerajaan empayar Islam dan menjadikan kita sebagai ikutan dan contoh??

Sedar dan saksikanlah!! Bagaimana keadaan kita pada zaman ini? Benar, apabila dikatakan perkataan Islam pada mereka, pastinya jawapan mereka ialah Islam itu terrorist. Adakah kita sanggup mendengar Islam dilabel sedemikian rupa?

Persoalannya, bukan “mengapa terjadinya perkara ini?”, tetapi “bagaimana terjadinya perkara ini?”sabda rasulullah :

“Sesungguhnya umat akhir zaman umpama buih-buih di lautan, banyak, tetapi hancur apabila dihempas ombak.”

Selepas kewafatan Nabi Muhammad, maka bermulalah era umat akhir zaman. Ingat, Islam berkembang maju melalui pentadbiran yang berlandaskan syariah. Tetapi, Kamal Attartuk mengubah sistem tersebut. Pembai’ahan Kamal Attartuk iaitu seorang sekularisme, membezakan antara dunia dan akhirat. Era penderitaan umat Islam bermula apabila Kamal Attartuk dilantuk sebagai pemimpin Turki menamatkan kegemilangan umat Islam dengan pemansuhan sistem khalifah, pengubahan bahasa arab dan pengharaman pemakaian hijab.
Namun, cahayaNya tidak akan pernah padam, Iman As-Syahid Hassan Al-Banna, pengasas Ikhwanul-Musliman, mengikat kembali hati-hati yang sudah terlerai. Perjuangan beliau terhenti setelah beliau dibunuh oleh askar Raja Farouk. Beliau menggariskan 7 faktor kejatuhan umat Islam:

1) Percakaran politik
2) Semangat Assobiah
3) Perebutan kuasa
4) Perselisihan soal agama
5) Bergelumang dengan kemewahan
6) Kesenangan terutama dikalangan pemerintah
7) Hati insan yang dahulunya menyintai Maha Pengasih melebihi kekasih sudah berubah. Arak,perempuan dan judi mula digilai. Mengapa??


Semua ini berlaku kerana K.I.T.A tidak lagi menjadikan Al-Quran sebagai perlembagaan hidup kita sepenuhnya. Mari kita sama-sama menilai diri kita sendiri tanpa perlu mencari kesalahan orang lain. Nilailah, dimana letaknya K.I.T.A? “assignment”, “chatting”, “couple” dan sebagainya. Semua itu mungkin akan menyebabkan kita lupa pada Sang Pemberi, kita lupa apa tujuan hidup kita, kita lupa bahawa semua ini adalah pinjaman sementara.


Ingatlah, dulunya dengan berpaksikan Al-quran dan As-sunnah kita dihormati, disegani dan ditakuti. Kerana sejarah zaman khalifah Saidina Ali bin Abu Talib telah membuktikannya apabila berlakunya konflik dengan Muawiyyah dan ketika itu tentera Kristian cuba mengambil kesempatan, Muawiyyah mengutuskan surat kepada Maharaja Kristian tersebut; “Jangan kau tertipu dengan perbalahan kami. Sekiranya kau menentang Ali, nescaya kau akan lihat orang yang menghukummu itu adalah Muawiyyah.” Akhirnya, tentera Kristian berundur kerana ketakutan. Nah! Kafir yang berundur kerana ketakutan inilah yang sudah memijak-mijak kita sekarang. K.I.T.A,mungkin atas kenikmatan, kesenangan yang kita miliki ini, mungkin menjadi hijab bagi kita untuk merasakan bahaya yang sebenar disebaliknya. Adakah kita masih ingin duduk, meminum kopi, bergoyang kaki sambil bergelak ketawa.

Persoalan ana, adakah mustahil bagi kita untuk menegakkan syiar Islam di dunia ini? Ini bukan ditentukan oleh kita, sebaliknya Allah S.W.T tetapi, bukankah ini satu kewajipan bagi kita? Ataupun mungkin sekurang-kurangnya kita dapat melaksanakan seperti apa yang dikatakan oleh Adbul Wahab Azam iaitu:

““usaha dakwah mestilah dimulakan dari bawah”

Seperti mana kata Syakib;

‘Tiada cara lain. Ia adalah khemah tanzim dan penyusunan barisan terdidik dengan tarbiyah Islam yang sejati. Bukan dewan perhimpunan atau seminar. Ia adalah dengan api semangat yang merdeka, bukan sinaran bintang. Dirikanlah khemahmu di padang pasir jahiliyah kurun kedua puluh ini dan nyalakanlah apimu supaya ia dilihat oleh orang yang sesat dan terputus hidayah, supaya mereka menuju kepadanya dan bernaung didalam khemah itu.”

No comments:

Post a Comment